In principe zouden begin 2024 een aantal wijzigingen van kracht worden ter modernisering van de btw-ketting.

Btw-hervormingen uitgesteld naar 2025

Moment dient een btw-kwartaalaangever uiterlijk de 20ste van de maand volgend op het einde van elk kwartaal zijn btw-aangifte in te dienen. Voor maandaangevers is dat de 20ste van de maand. De bedoeling was om die deadline (voor de btw-kwartaalaangever) te verschuiven naar de 25ste, maar dat is uitgesteld naar 2025.

Ook de procedure voor teruggave van een eventueel btw-tegoed zou in 2024 voor btw-maandaangevers vereenvoudigd worden. Thans kunnen btw-kwartaalaangevers vier keer per jaar hun btw-tegoed terugvragen. Een btw-maandaangever kan dat echter maandelijks als hij daar dan wel een vergunning voor heeft. Die vergunning komt te vervallen waardoor een btw-maandaangever altijd een btw-tegoed kan terugvragen, maar dat is dus ook uitgesteld naar 2025.

Tenslotte zou in 2024 voorzien worden dat indien geen of laattijdige btw-aangiftes worden ingediend, de Btw-Administratie dan zelf op basis van de informatie die ze heeft een vervangende btw-aangifte opmaakt. Ook dit is uitgesteld naar 2025.