Omwille van de aanhoudende coronapandemie riep de Vlaamse Regering recent een nieuwe coronapremie voor ondernemers in het leven: het Vlaams beschermingsmechanisme.

Ondernemingen kunnen die premie aanvragen indien zij, naar aanleiding van de coronamaatregelen, hun omzet met minstens 60% zagen dalen in de periode van 1 augustus tot 30 september 2020.

Hieronder vindt u een opsomming van de voorwaarden voor de toekenning van de premie.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Vlaams beschermingsmechanisme moest uw onderneming opnieuw geopend zijn op 24 augustus 2020 en moet u tot één van volgende categorieën te behoren:

  • Zelfstandige in hoofdberoep;
  • Zelfstandige in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) heeft van minstens € 13.993,78;
  • Zelfstandige in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) heeft tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 en als loontrekkende minder dan 80% is tewerkgesteld;
  • Een vennootschap met rechtspersoonlijkheid met minstens 1 voltijdsequivalent werkend vennoot of minstens 1 voltijdsequivalent bij de RSZ ingeschreven personeelslid;
  • Een buitenlandse onderneming met vergelijkbaar statuut met minstens 1 voltijdsequivalent werkend vennoot of minstens 1 voltijdsequivalent bij de RSZ ingeschreven personeelslid;
  • Een vereniging met economische activiteit met minstens 1 voltijdsequivalent bij de RSZ ingeschreven personeelslid.

Bovendien moet uw onderneming in aanmerking gekomen zijn voor de toekenning van de corona hinderpremie of corona compensatiepremie.

Ten slotte moest u op 1 augustus 2020 beschikken over een actieve exploitatiezetel in Vlaanderen (inschrijving in Kruispuntbank van Ondernemingen).

Welke omzetdaling moet u aantonen om in aanmerking te komen?

De onderneming moet een omzetdaling van minstens 60 % aantonen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Tevens moet zij bewijzen dat dit een gevolg is van de exploitatiebeperkingen ingevolge de coronamaatregelen die van toepassing waren in augustus en september 2020.

Enkel een omzetdaling ingevolge verminderde prestaties komt in aanmerking. Uitgestelde facturatie geeft logischerwijze geen recht op een premie. De omzetdaling moet aan de hand van volgende elementen worden aangetoond:

  1. Dagontvangsten;
  2. Geleverde prestaties;
  3. Tijdsregistratie

Omvang van de premie

De premie bedraagt 7,5% van de omzet (excl. btw) in de maanden augustus en september 2019 en is beperkt tot maximum € 15.000 per onderneming.

Bent u een zelfstandige in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen had tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 en als loontrekkende niet 80% of meer is tewerkgesteld? Dan komt u ook in aanmerking maar wordt de subsidie gehalveerd in vergelijking met zelfstandigen in hoofdberoep. In dat geval zal u dus een bedrag krijgen van 3,75% van de omzet (excl. btw) in de betreffende maanden.

Voor eetgelegenheden en traiteurszaken wordt het steunbedrag beperkt tot € 3.000 per onderneming, tenzij zij beschikken over een zogenaamde “witte kassa”.

U kan het Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen tot uiterlijk 15 november 2020 op de website van VLAIO.