Nieuwe coronamaatregel: investeringsaftrek naar 25%

De zogenaamde superkern lanceerde vrijdag een aantal nieuwe steunmaatregelen om bedrijven door de coranacrisis te loodsen. Één van deze maatregelen is het optrekken van de investeringsaftrek naar 25%. De superkern wil hiermee investeringen in en door ondernemingen stimuleren.

Fiscaal voordeel

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij een bepaald percentage van de waarde van investeringen afgetrokken kan worden van de belastbare winst. Dit jaar lag de investeringsaftrek standaard op 8%. Voor investeringen in digitale activa bedroeg de aftrek 13,5% en voor investeringen in de beveiliging van beroepslokalen 20,5%.

De aftrek voor alle investeringen in vaste, afschrijfbare activa die gebeuren tussen 12 maart en 31 december 2020 wordt dus eenmalig verhoogd tot 25%. Dat betekent concreet dat een onderneming deze investeringen, naast zijn afschrijvingen, voor 25% kan aftrekken van de belastbare basis.

Wie kan de investeringsaftrek genieten?

Eenmanszaken, vrije beroepers en ‘kleine’ ondernemingen kunnen aanspraak maken op het voordeel. Een onderneming is klein als ze voor het laatst afgesloten boekjaar aan volgende voorwaarden voldoet:

Niet meer dan 50 werknemers;

Jaaromzet exclusief btw beperkt tot 9 miljoen euro;

Balanstotaal van hoogstens 4,5 miljoen euro.

Om in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek mag je slechts één van deze criteria overschrijden.